Als je een opleiding wilt volgen voor timmerman, dan zal je zien dat er drie opleidingen bestaan op verschillende niveaus. Als je zonder educatieve achtergrond begint, dan begin je met de mbo-opleiding niveau 1 Assistent Bouw en Infra. Hierna kun je overgaan tot de opleiding Timmerman niveau 2. Dit zijn basisopleidingen die je de nodige achtergrondinformatie geven om door te stromen naar niveau 3, de opleiding Allround Timmerman. Hier lees je over de verschillen in deze opleidingen en wat je er uiteindelijk precies mee kunt doen.
Timmerman niveau 1
Eigenlijk bestaat timmerman niveau 1 niet, deze mbo-opleiding wordt namelijk Assistent Bouw en Infra genoemd. De duur van de opleiding is maximaal 1 jaar en kan vaak sneller worden afgerond. Naderhand volgt altijd een stage inclusief een geschikte stagevergoeding. Er zijn geen toelatingsvoorwaarden nodig, behalve de wens om te werken in de bouwsector. De opleiding is bedoeld om je te leren vakmensen te assisteren die werkzaam zijn in de bouw, zoals bij de constructie van bruggen, gebouwen en wegen. Je zal leren over veiligheid en milieu, maar ook over het bouwen van constructies en het opvolgen van aanwijzingen. Met dit diploma op zak kun je onder andere doorstromen naar de opleidingen metselaar niveau 2, tegelzetter niveau 2, voeger niveau 2 en timmerman niveau 2.
Wat kun je met Timmerman niveau 1?
Met de opleiding Assistent Bouw en Infra kun je nog geen timmerman worden. Je bent enkel opgeleid om andere vakmensen te assisteren. De meeste studenten gaan daarom ook door naar een opleiding Timmerman niveau 2. Heb je al een baan in de bouw gevonden, dan kun je deze blijven doen en verder studeren tegelijkertijd. Dit wordt door de meeste werkgevers ook gestimuleerd.
Timmerman niveau 2
Om timmerman te worden heb je minstens de mbo-opleiding niveau 2 Timmerman nodig. Om hier binnen te raken kun je dus je diploma Assistent Bouw en Infra gebruiken, maar er zijn ook enkele andere diploma’s die voldoen aan de toelatingsvoorwaarden. De opleiding duurt maximaal 2 jaar en deze toe je tegelijkertijd met een stage of een baan bij een bouwbedrijf. Tijdens deze 2 jaar leer je kozijnen stellen, een bouwwerk uitzetten, aftimmeren, het werken met verscheidene gereedschappen en machines en leer je over de veiligheidsvoorschriften die hiermee gepaard gaan. Ook sta je constant onder begeleiding van een vakman.
Wat kun je met Timmerman niveau 2?
Met het Timmerman niveau 2 diploma op zak kun je timmerman worden. Je kunt besluiten je eigen bedrijf op te zetten, maar vaak is dit lastig als je nog weinig ervaring hebt. Daarom beginnen de meeste studenten te werken bij een bouwbedrijf om hier meer te leren over het vak. Vervolgens kun je alsnog verder gaan als zelfstandige. En natuurlijk kun je altijd verder stromen naar de opleiding Timmerman niveau 3, ook terwijl je werkzaam bent.
Timmerman niveau 3
De opleiding Timmerman niveau 3 wordt ook wel Allround Timmerman genoemd en duurt twee jaar. Met een verwante basisberoepsopleiding, zoals Timmerman niveau 2, kun je hier probleemloos binnenstromen. Tijdens deze opleiding leer je bijvoorbeeld over renovatietimmerwerk, binnen timmerwerk en machinaal timmerwerk en kun je je kennis en ervaring nog verder uitbreiden. Verder leer je over maatvoeren, stelwerkzaamheden, steigerwerk, het samenstellen van complexe constructies en het maken van kozijnen. Daarnaast kun je ook een keuze maken uit bepaalde vakken, zodat je je alvast kunt specialiseren in een bepaalde richting. Aan de ene kant zal je dus breder inzetbaar worden en met een goed allround takenpakket, maar aan de andere kant krijg je de mogelijkheid je eigen interesses te volgen.
Wat kun je met Timmerman niveau 3?
Nadat je deze opleiding hebt afgerond kun je aan het werk bij een bouwbedrijf of voor jezelf. Je kunt werkzaamheden verrichten zoals het ontwerpen en plaatsen van trappen, dakkapellen, kozijnen, balklagen, deuren en vloeren. Heb je dit diploma dan heb je waarschijnlijk al een baan, maar is het ook niet erg moeilijk een baan als Timmerman te vinden. Vanaf nu ben je volledig opgeleid om in de bouw aan de slag te gaan en kun je zelf verder aan je carrière werken. Je kunt voor jezelf aan de slag en een (ZZP) bedrijf opzetten, je kunt je aansluiten bij een vakvereniging, je kunt jezelf altijd specialiseren of bepaalde certificeringen behalen. Als je jezelf blijft verbeteren en als je blijft leren over de laatste technieken, dan kun je er als timmerman een erg veelzijdige, interessante en boeiende carrière aan overhouden.
Vergelijk offertes
Heb jij een klus voor een timmerman en wil je graag in contact gebracht worden met een betrouwbare vakman met de juiste opleiding? Gebruik dan hier onze vrijblijvende vergelijkingstool. Deze service is gratis en verplicht je dus verder nergens toe, maar kan je wel in een korte tijd een aantal offertes aanleveren van timmermannen uit jouw regio. Deze offertes vergelijk je vervolgens met elkaar op punten zoals prijs, kwaliteit en vakmanschap, zodat je de beste deal kunt vinden voor jouw specifiek timmerwerk.