Informatie en advies over timmermannen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Een timmerman is iemand met een unieke vaardigheid. Deze persoon kan meubels maken, houten voorwerpen repareren en restaureren en andere houten constructies ontwerpen en samenstellen. Als jij een uniek stuk in huis wilt, dan kun je een timmerman inschakelen om deze voor je te ontwerpen. Ook als je een dakconstructie nodig hebt, een nieuwe vloer of nieuwe kozijnen om je ramen, dan kan een timmerman dit voor je doen. Dit is dus niet een vak dat iedereen zomaar oppakt. Er is zeker scholing nodig en bouwkundige kennis, kennis van materialen en de meest recente technieken. Uiteraard vraagt een timmerman hier een bepaald uurtarief voor en wat dit nettosalaris precies is, lees je hier.

Het nettosalaris van een timmerman

Een timmerman zal vaak een uurprijs met je afspreken, of hij geeft je een vast bedrag voor het hele project. De optie die de timmerman kiest is afhankelijk van hoe makkelijk hij de kosten in kan schatten. Per timmerman kunnen deze prijzen verschillen. Dat komt doordat je betaalt voor factoren als ervaring, scholing en certificeringen. Een beginner is logischerwijs goedkoper per uur dan een ervaren timmerman; je betaalt voor vakmanschap. De onderstaande tabel geeft je een idee van de verschillende nettosalarissen van ZZP-timmermannen en timmermannen in loondienst, inclusief btw.

 

Soort timmerman Nettosalaris
ZZP-timmerman Hij vraagt jou €35 – €50 per uur all-in

Per maand blijft hier netto €2500 – €3300 van over

Per jaar betekent dit een nettosalaris van €30.000 – €40.000

Timmerman in loondienst Uurloon en tarieven worden bepaald door de werkgever

€1500 – €2000 per maand

€18.000 – €24.000 per jaar

 

  • Een timmerman in loondienst: als je een timmerman inhuurt die in loondienst is, dan worden de prijzen anders berekend dan wanneer je een ZZP-timmerman inhuurt. Voor een ZZP-er betaal je zijn brutoloon, terwijl je geen invloed hebt op wat een timmerman in loondienst verdient. Dit wordt bepaald door het bedrijf waarvoor hij werkt. De prijzen die je uiteindelijk zal betalen gaan dan ook rechtstreeks naar het bedrijf en niet naar de timmerman zelf. Uit deze inkomsten worden zijn salaris en de salarissen van zijn collega’s bekostigd.
  • Een beginnend ZZP-timmerman: huur je een ZZP-er in, dan betaal je dus zijn brutosalaris. Per uur zal een beginner minder vragen dan een ervaren timmerman. Hier gaan nog verschillende belastingen af, waardoor zijn uurloon min of meer wordt gehalveerd. Vaak zitten hier dan ook materialen bij inbegrepen. De gemiddelde uurtarieven beginnen rond €35, maar er zijn goedkopere timmermannen te vinden.
  • Een ervaren ZZP-timmerman: je betaalt het hoogste bedrag als je een ZZP-timmerman inhuurt met jaren werkervaring. Dit zijn vaak erkende vakmensen die lid zijn van een vakvereniging, die verscheidene certificeringen hebben, vakmanschap kunnen leveren en dit ook kunnen bewijzen. Per uur kan zo’n expert probleemloos €50 vragen en eenieder die waarde hecht aan kwaliteit, vakmanschap en een perfecte afwerking heeft dit er ook zeker voor over.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor jouw timmerman is afhankelijk van factoren zoals de omvang van de klus en de moeilijkheidsgraad van het project. Er zijn echter ook een aantal keuzes die je zelf maakt die de prijs kunnen beïnvloeden.

  • De prijsafspraak: voor jou als klant is het altijd beter een vaste prijs af te spreken voor het gehele project. Soms is dit voor de timmerman niet mogelijk, maar als jij een niet al te ingewikkelde klus kunt aanbieden kan een timmerman met een beetje ervaring prima inschatten hoeveel dat zal gaan kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als later de rekening binnenkomt.
  • De ervaring van de timmerman: als jouw klus niet moeilijk is, dan kun je een beginnende timmerman inhuren. Deze zijn aanzienlijk goedkoper en kunnen simpele werkzaamheden vaak net zo goed afhandelen als een expert.
  • De materialen: er zijn een groot aantal houtsoorten op de markt en het prijsverschil tussen deze houtsoorten is enorm. Door je materiaal slim te kiezen kun je jezelf een aardig bedrag besparen. Houd er wel rekening mee dat je dan soms wel moet inleveren op uiterlijk en kwaliteit.

 

Interessante bespaartips

Je kunt de volgende tips gebruiken om de kosten voor je timmerman verder naar beneden te halen.

  • Een vakman uit de buurt: veel timmermannen brengen voorrijkosten in rekening en deze kunnen oplopen naar 5 procent van de totaalprijs. Je kunt dit besparen door een timmerman uit jouw omgeving te zoeken.
  • Een grote klus: als je meerdere meubelen wilt laten maken, of je hebt verscheidene klusjes liggen voor de timmerman, biedt deze dan altijd tegelijkertijd aan. Je kunt dan onderhandelen over de prijs en de timmerman kan efficiënter te werk gaan waardoor zijn uurtarief naar beneden zal gaan.

 

Vergelijk offertes

De laatste manier om geld te besparen op je timmerman is door marktonderzoek te doen. Dit doe je door offertes van verschillende timmermannen met elkaar te vergelijken. Onze tool kan je deze informatie gratis aanleveren. Zonder dat je jezelf ergens toe verplicht kun je deze offertes gebruiken voor het vinden van de beste timmerman voor jouw klus.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?