Informatie en advies over timmermannen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Volgens het woordenboek is een timmerman ‘een vakman die houten voorwerpen produceert en houten verbindingen met elkaar verbindt.’ Wat dat nu in de praktijk inhoudt hebben we voor je opgezocht. We keken naar een aantal taken van de timmerman en kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat heb je nodig om een timmerman te worden

Ken je de uitdrukking ‘een timmermansoog hebben’? Dat geeft precies aan wat de belangrijkste eigenschap is van een timmerman. Een timmerman heeft namelijk een heel goed inschattingsmethode. Als een onderdeel of constructie niet goed waterpas verbonden is ziet hij dat dan ook direct.

Wat zijn de werkzaamheden van een timmerman

Een timmerman houdt zich vooral bezig met het maken van houten constructies. We hebben een aantal soorten op een rijtje gezet voor je.

  • Houten constructies maken. Je mag dan bijvoorbeeld denken aan het draagbalkensysteem van een dak. Een dak moet goed worden gesteund en de draagbalken moeten daar aan bijdragen. Een timmerman die in de bouw werkt maakt de hele dag houten constructies voor onder andere daken, maar ook dakbeschot wordt door de timmerman gemonteerd. De timmerman zorgt ervoor dat de verbinding bij een dak – die altijd handwerk is – goed aansluit en dat de aftimmering van het binnen-dak goed afsluit.
  • Houten kozijnen maken. Een ander belangrijk onderdeel van een huis is het kozijn wat rondom de ramen zit. Je kan kozijnen bestellen bij een fabriek, maar ook daar worden ze doorgaans door de timmerman op maat gemaakt en gemonteerd. De timmerman die kozijnen maakt plaatst die doorgaans niet in het huis, tenzij er een betimmering aan de gevel van het huis moet worden aangebracht rondom de kozijnen.
  • Meubelstukken maken. Het leukste vinden de meeste timmermannen het maken van meubelen. In een huis wat niet standaard is qua bouwstijl zullen nogal eens lastig bereikbare of bruikbare hoeken zitten. Een timmerman kan een meubelstuk maken wat deze hoeken tot hun recht laat komen en wat ervoor zorgt dat er geen ruimte verloren gaat. Een bed op maat is bijvoorbeeld nodig wanneer iemand extra lang is of juist extra klein waardoor een normaal bed niet passend is. Ook voor technische oplossingen bij bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen op het gebied van meubels kan een timmerman de helpende hand bieden.
  • Naden en aansluitingen afwerken. Een timmerman kan ook naden en afsluitingen afwerken om een aangelegde vloer mooi af te werken. Er kan gebruik worden gemaakt van kitverbindingen maar ook van timmerwerk. Ook het aftimmeren van een woonruimte zoals een zolder kan door de timmerman worden gedaan.

Welke tarieven worden hiervoor berekend

Een timmerman zal voor dit soort werkzaamheden bepaalde tarieven berekenen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 

Type werkzaamheden Tarief
Timmerwerkzaamheden in de nieuwbouw Tussen 45 en 50 euro per uur
Timmerwerkzaamheden in de aftimmering en afbouw Tussen 40 en 45 euro per uur
Timmerwerkzaamheden in de constructie en meubelbouw Tussen 25 en 40 euro

 

  • Als een timmerman een drukke agenda heeft. Heeft een timmerman een drukke agenda omdat hij met grote klussen in de bouw bezig is, dan zal hij jou een redelijk hoog tarief berekenen voor een aftimmering of constructieklus. Die moet hij namelijk tussendoor inplannen.
  • Als een timmerman alle tijd heeft. Heeft een timmerman alle tijd om werkzaamheden voor je uit te voeren, dan zal hij daar doorgaans het lage tarief voor werkzaamheden voor hanteren. Een leuke klus zoals de bouw van een meubelstuk wordt bovendien doorgaans tegen een lager tarief uitgevoerd dan een minder leuke klus zoals het afwerken van plinten in een huis.

Hoe bepaalt de timmerman zijn prijs

Het prijskaartje van een timmerman wordt bepaald door een aantal keuzes die je maakt. We hebben de keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Wat voor werkzaamheden moeten er plaatsvinden. De aard van de werkzaamheden bepaalt voor een heel belangrijk deel de prijs van de werkzaamheden van de timmerman. Constructiewerkzaamheden zijn het kostbaarste om door de timmerman te laten uitvoeren. Denk in dat geval aan grote projecten in de bouw.
  • Keuze 2: Kan de timmerman een klus tussendoor aannemen. Als de timmerman jouw opdracht kan uitvoeren terwijl hij met een andere opdracht bezig is zal hij hier niet de hoofdprijs voor vragen. Het tarief wat een timmerman vraagt voor een dergelijke ‘opvul-klus’ hangt af van de aard van de werkzaamheden. Een grote nieuwbouwklus houdt in dat de timmerman geen tijd heeft voor andere werkzaamheden. Dat zie je terug in het tarief.

Praktisch besparen

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Een timmerman inhuren is een kostbare zaak. Maak gebruik van het feit dat er veel timmermannen zijn door offertes op te vragen. Je kan offertes vergelijken en de betaalbaarste timmerman inhuren. Dit kan je een voordeel tot 130 procent opleveren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?