Informatie en advies over timmermannen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


De crisis ligt achter ons. De bouwsector komt weer uit het slop. Steeds vaker huren we weer een vakman in voor werkzaamheden aan ons huis. De timmerman heeft het ook weer razend druk. Als jij een timmerman wil gaan huren kijk je waarschijnlijk verbijsterd naar de tarieven die een timmerman vraagt voor zijn werk. We hebben voor jou uitgezocht hoeveel het kost om een timmerman zwart in te huren. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Hoeveel kost een zwart werkende timmerman

Een timmerman heeft werk genoeg. Dat zou je althans denken. Toch hebben de meeste timmermannen in het weekend nog behoorlijk wat tijd over. Die tijd besteden ze het liefste met werken. Een echte timmerman zit namelijk niet graag stil. Zo’n timmerman doet in zijn vrije tijd graag wat werk waar de belastingdienst niets vanaf hoeft te weten. Je noemt dat ook wel zwart werken. Het werk wat op die manier wordt gedaan blijft buiten de boekhouding. We keken voor jou wat een zwart werkende timmerman vraagt voor zijn werkzaamheden. Om jou een idee te geven vergelijken we het met een timmerman die wit werkt en die wel alle werkzaamheden doorgeeft aan de belastingdienst.

 

Welk product of dienst wil je afnemen Wit werkend timmerman Zwart werkende timmerman
Werkzaamheden per uur Gemiddeld 40 euro Gemiddeld 21,50 euro
Materialen die gebruikt worden Prijs inclusief 21 procent BTW Prijs waarbij de prijs van de bouwmarkt wordt aangehouden

 

  • Als jij werkzaamheden aan een koopwoning laat uitvoeren die je graag wil opvoeren bij de belastingdienst. Laat jij onderhoud aan je koopwoning uitvoeren, dan moet je ervoor zorgen dat je een geschikte factuur kan aanvoeren als bewijsmateriaal. Een Afschriftje van een zwart werkende timmerman (als je dat al krijgt) dient niet als een factuur van verrichte werkzaamheden. Je kan de kosten dan niet opvoeren als onderhoudskosten eigen woning bij de belastingdienst.
  • Als jij werkzaamheden laat uitvoeren die gewoon goedkoop moeten zijn maar die niet voor de belastingaangifte zijn. Doet de timmerman werkzaamheden die niet voor de belastingaangifte bedoeld zijn, dan kan je een timmerman vragen om zwart te komen werken.

Hoe komt het tarief van een zwart werkende timmerman tot stand

Het tarief van een zwart werkende timmerman wordt berekend op de volgende manier.

 

  Wit werkende timmerman Zwart werkende timmerman
Brutoloon 40 euro
BTW 6 procent 2,27 euro
Sociale premies en loonbelasting 16,32 euro
Nettoloon 21,41 euro 21,50 euro

 

Hoe is het prijskaartje van een zwart werkende timmerman samengesteld

Hoeveel jij betaalt voor een zwart werkende timmerman heb je zelf in de hand door middel van deze keuzes.

  • Keuze 1: Op wat voor moment moet de klus gedaan worden. Een timmerman zal zijn ‘witte’ werkzaamheden, dus de werkzaamheden waar hij belasting en premies over betaalt, doorgaans door de weeks onder kantooruren komen doen. Gaat het echter om een klus die hij in de avonduren of in het weekend kan doen, dan zullen die werkzaamheden doorgaans zwart gebeuren. Het tijdstip waarop de timmerman bij jou komt werken bepaalt dus het tarief wat aan jou wordt berekend.
  • Keuze 2: Wat voor aard hebben de werkzaamheden. Wil jij dat de timmerman bij jou een bouwpakket van een kast of een schutting in elkaar komt zetten, dan zal de timmerman dit doorgaans als zwart werk verrichten. Hij geeft liever de interessante klussen die echt aantikken op bij de belasting. Hier mag je bijvoorbeeld het zelf bouwen van een meubelstuk aan de hand van een opdracht onder verstaan.
  • Keuze 3: Waar komt de timmerman vandaan. Een timmerman die bij jou in de buurt woont zal doorgaans veel minder reiskosten hoeven te maken dan een timmerman die van de andere kant van het land moet komen. Het is dan ook verstandig om – voordat je een afspraak met een timmerman maakt – te kijken waar deze vandaan komt en te informeren welk bedrag aan reiskosten je moet betalen.
  • Keuze 4: Moet de zwart klussende timmerman materialen regelen. Een timmerman die wit werkt bij een groot bedrijf kan doorgaans gebruik maken van de materialen van zijn werkgever. In het weekend en ’s avonds heeft hij deze materialen doorgaans niet in de gaten. Hij zal in dat geval gereedschap moeten huren van een verhuurbedrijf. Die kosten worden uiteraard aan jou doorberekend in het totale kostenplaatje.
  • Keuze 5: Hoe riskant is de klus. Een klus die riskant is, zoals werkzaamheden op een dak of op een bouwsteiger, zal de timmerman liever wit uitvoeren. Krijgt hij tijdens zwarte werkzaamheden een ongeluk, dan is hij daarvoor niet verzekerd.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Een zwart werkende timmerman kan altijd nog voordeliger. Door onderstaande knop vraag jij offertes op om te vergelijken. Dit kan jou een voordeel tot well 40 procent opleveren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?