Een timmerman is een vakman die vele vaardigheden bezit. Het beroep timmerman is erg veelzijdig en loopt van het ontwerpen van trappen tot het bouwen van dakconstructies in nieuwbouwwoningen of van het onderhouden van kozijnen tot het restaureren van meubelen. Veel timmermannen hebben dan ook een specialisatie waardoor het voor jou makkelijker wordt de juiste timmerman in te huren. Om hun werk te kunnen doen, hebben timmermannen veel gereedschap nodig. Natuurlijk is het gereedschap dat een timmerman die werkt in constructie gebruikt anders dan het gereedschap dat nodig is voor een onderhoudsklus. Toch is het mogelijk een overzicht te geven van de verscheidene hulpmiddelen die elke timmerman in zijn gereedschapskist moet hebben. Welke dit zijn, lees je beneden.
De gereedschapskist van een timmerman
Elke timmerman heeft een gereedschapskist voor al zijn gereedschap. Ben jij op zoek naar een kist, dan kun je beter geen metalen gereedschapskist kopen, want deze kunnen vaak erg zwaar zijn en gaan roesten op den duur. Het is beter te kiezen voor een licht kunststof model met verschillende compartimenten zodat je je gereedschap goed kunt ordenen. Een timmerman zal hier het volgende gereedschap ongetwijfeld in meenemen.
- Boorgereedschap: een timmerman kan niet zonder zijn oplaadbare boor- en slagboormachines. De accu moet voldoende lang kunnen werken en dus een groot vermogen hebben, de boormachine moet lichtgewicht zijn en op verschillende snelheden en in verschillende richtingen kunnen werken. Daarnaast heeft hij een groot aantal verschillende boren bij zich en een booromslag. Deze zijn geschikt voor het gebruik met verschillende materialen en voor verscheidene doeleinden.
- Zagen: zonder zaag kan een timmerman ook weinig en er zijn een groot aantal verschillende zagen beschikbaar. Natuurlijk is een elektrische decoupeerzaag noodzaak en een compacte fijne zaag ook, maar daarnaast zijn er bijvoorbeeld kapzagen, figuurzagen, cirkelzagen, decoupeerzagen en lintzagen. De timmerman zal waarschijnlijk alleen de typen zaag die voor jouw klus nodig zijn meenemen, omdat deze veel plaats innemen.
- Schroevendraaiers: een gereedschapskist is niet compleet zonder een goede set schroevendraaiers. Ook deze zijn er in verscheidene soorten en maten.
- Hamers, drevels en nijptangen: wat betreft de hamers zal een timmerman een lichte en een zware klauwhamer meenemen en misschien ook een houten hamer voor als hij het materiaal niet wil beschadigen. Hier hoort ook een drevel bij, zodat je de timmerman de spijkerkoppen netjes en veilig kan wegwerken. En met een nijptang kan de timmerman spijkers en nagels verwijderen, mocht dit nodig zijn.
- Beitels: voor het maken van grendels, scharnieren of het ijzerbeslag van meubels heeft een timmerman beitels nodig. Je zal in zijn gereedschapskist dus zeker vier of meer verschillende houtbeitels vinden.
- Schuur- en schaaf gereedschap: om het hout netjes te egaliseren, aan te passen, bewerken en te effenen, heeft een timmerman een aantal hulpmiddelen ter beschikking. Natuurlijk is er het schuurblokje waaromheen schuurpapier wordt aangebracht om het hout te vereffenen en splinters weg te werken. Voor grote schuurklussen zal een timmerman een elektrische schuurmachine gebruiken. Daarnaast zal hij ook een blokschaaf bij zich hebben waarmee je spaanders verwijderd en het hout ruw kan bewerken. Met een schraapstaal kan de timmerman het houten oppervlak fijn schrapen zonder dat er stof wordt veroorzaakt. En als laatste heeft hij een raspvijl waarmee hij zachte materialen eerst ruw kan bewerken en vervolgens kan vijlen.
- Een waterpas: het uitvoeren van timmerwerk is een secure klus en een waterpas mag dus niet ontbreken. Gaat de timmerman een plank ophangen, dan moet deze natuurlijk wel recht hangen. Een timmerman heeft meestal een kleinere waterpas voor binnen bij zich en voor buitenklussen zoals het plaatsen van een schutting zal hij een langer exemplaar meenemen.
- Meetmiddelen: ander gereedschap dat de timmerman helpt secuur te werk te kunnen gaan zijn meetmiddelen. Soms komt dit neer op millimeters en het is dus belangrijk dat de timmerman voldoende meetmiddelen meeneemt. Denk hierbij aan een rolmaat, een maatlat en een glazenmakershaak, maar ook een schuifmat, een potlood, een priem en een afschrijfmes voor het aftekenen.
- Lijmklemmen: timmermannen werken veel met houtlijm en hebben dus minimaal twee maar vaak aanzienlijk meer lijmklemmen bij zich.
- Een Engelse sleutel: Engelse sleutels kenmerken zich doordat ze kunnen worden opengedraaid. Hiermee kan de timmerman dus grote zowel als kleinere moeren aandraaien of verwijderen zonder dat je de juiste maat sleutel hoeft te zoeken.
- Een kit- en nietpistool: als laatste zal de timmerman zijn woning niet verlaten zonder kit- en nietpistool. Deze eerste machine helpt bij het aanbrengen van vulmiddelen, afdichtmiddelen en lijmen. Dit is noodzakelijk bij het onderhoud van kozijnen bijvoorbeeld. Met een nietpistool kan een timmerman snoeren wegwerken of latjes, gaas en stof vastzetten.
Vergelijk offertes
De gereedschapskist van een timmerman zit dus vol waardevol gereedschap dat gebruikt kan worden voor allerlei doeleinden. Ga je een timmerklus zelf uitvoeren, dan zal je in dit gereedschap moeten investeren. Wil je echter liever weten hoeveel je voor een timmerman zou betalen, gebruik dan hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool. Zo ontvang je in een korte tijd een aantal offertes van vakmannen uit jouw omgeving.